Skocz do zawartości
Lewy

Problem ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Problem objawia się tym że podczas grania cs łapie mi "ściny" 1/2 sekundowe. Nie są to lagi bo swojego neta znam i wiem kiedy mam laga a kiedy nie :D

te zacięcia pojawiają się zazwyczaj podczas komunikatów (paka podłożona/rozbrojona, runda wygrana/przegrana, vote map, rzadziej przy voice radio). Przeszukałem neta ale podobny problem znalazłem aż jeden gdzie nie został rozwiązany.

Problem zaczął się od kiedy mam nowego lapka, na starym tego nie było. HELP ME :P Jakieś pomysły?

edit. Problem udało mi się rozwiązać (jak na razie zero "zacięć")

Tak jak myślałem była to rzecz banalna :)

Edytowane przez Lewy
problem rozwiązany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak więc rozwiązanie problemu było chwilowe ponieważ ciągle mam te ściny :/ 

temat można znowu otworzyć.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Brzydki Zly i Szczery napisał:

@Lewy ile masz wolnego miejsca na systemowym?

Lapka mam niecały miesiąc więc dyski są prawie puste. Na ssd tylko Win na hdd reszta (steam, ts itd)

Ogólnie odnoszę wrażenie że czasami jest normalnie, przytnie raz na mapkę a czasami co każdy komunikat.

Edytowane przez Lewy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ;) wcześniej myślałem że problem rozwiązałem bo jak ustawiłem we właściwościach hl.exe aby uruchamiało ze zgodnością Win 7 albo Win 8 to było dobrze przez parę mapek.

Póki co będą musiał z tym żyć :D

Edytowane przez Lewy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ja tylko dwie gry mam w tym csa :D

Zauważyłem takie zacięcie w drugiej grze w momencie kiedy typ do mnie strzelił. To już nie wiem w czym leży problem, net, steam, procesor... :/

 

Edytowane przez Lewy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grasz na steam?

Jakie masz parametry komputera?

Jakie inne procesy masz włączone podczas gry w cs'a?

Coś modyfikowałeś/zmieniałeś?

Jaki Internet (szczegóły).

Edytowane przez DarkvTen

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Od Jakiegoś czasu miewam podobny problem ze ścinami na 1-2s. Dzieje się to (chyba jedynie) w CS:GO i CS 1.6, w grach typu h1z1 nie spotkałem tego problemu. Monitorowałem pracę GPU, CPU oraz RAMu w MSI afterburner i wykresy nie zarejestrowały żadnych spadków. Kartę podkręcałem na  niskich wartościach jednak przed jak i po tym zabiegu nic się nie zmieniło. Również nie mogę powiedzieć, że to lagi gdyż ping też mi nie skacze-z reguły utrzymuje się na poziomie 5-8 ms, chociaż nie monitorowałem go  ( ~50mb/s ddl i 20mb/s up - światłowód). Więc podpisuję się pod prośbą pomocy.

Parametry PC :  GTX970 , i7 4790k, 16 GB ram, SSD (system) + HDD (gry), Win 10

Pozdrawiam

Edytowane przez Wesoly

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, DarkvTen napisał:

Grasz na steam?

Jakie masz parametry komputera?

Jakie inne procesy masz włączone podczas gry w cs'a?

Coś modyfikowałeś/zmieniałeś?

Jaki Internet (szczegóły).

1. gram na steam

2. https://www.komputronik.pl/product/382382/acer-aspire-vx-15-vx5-591g-75g3-nh-gm2ep-007-.html

3. nic nie mam, od kiedy nabyłem lapka tak wyłączyłem wszystkie zbędne aplikacje/programy które się uruchamiały podczas startu systemu. Działa jedynie antywirus.

4. nic a nic

5. radiówka 10mb/s.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Wesoly zrobiłem u siebie kilka rzeczy i póki co jest dobrze. Nie wiem czy to chwilowe czy pozbyłem się tego kurestwa :P

http://forum.komputerswiat.pl/topic/197609-włączenie-wszystkich-rdzeni-w-procesorze/

po tych ustawieniach pograłem trochę i przycięło raz ale słabiej. Następnie postanowiłem znowu przyjrzeć się ustawieniom w grze i odznaczyłem w zakładce video "Wait for vertical sync". Teraz wydaję się być dobrze ale na jak długo... nie wiem :D

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do CFG dodaj:

gl_vsync 0
rate 100000

Drugim krokiem będzie:

Steam Biblioteka Counter-Strike Właściwości Ogólne Parametry Startowe

-nofbo -stretchaspect

Warto również wyłączyć synchronizację pionową, po aktualizacji w 2013 roku gorzej wpływa na rozgrywkę.
Jak tego dokonać? A no w taki sposób, że klikasz sobie na pulpicie prawym przyciskiem myszy, wybierasz panel sterowania nvidia i w ustawieniach globalnych wyłączasz synchronizację pionową i zapisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, DarkvTen napisał:

Do CFG dodaj:


gl_vsync 0
rate 100000

Drugim krokiem będzie:

Steam Biblioteka Counter-Strike Właściwości Ogólne Parametry Startowe


-nofbo -stretchaspect

Warto również wyłączyć synchronizację pionową, po aktualizacji w 2013 roku gorzej wpływa na rozgrywkę.
Jak tego dokonać? A no w taki sposób, że klikasz sobie na pulpicie prawym przyciskiem myszy, wybierasz panel sterowania nvidia i w ustawieniach globalnych wyłączasz synchronizację pionową i zapisz.

to w takim razie gl_vsync 0 od czego jest skoro trzeba jeszcze manualnie przez panel ofnąć vsync? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Brzydki Zly i Szczery napisał:

to w takim razie gl_vsync 0 od czego jest skoro trzeba jeszcze manualnie przez panel ofnąć vsync? 

Wyłącza synchronizację w grze, lecz nie koniecznie zawsze działa tak jak tego chcemy. Z doświadczenia powiem, że pomimo iż miałem wpisaną tą komendę, musiałem również wyłączyć synchronizację w karcie.
Dodatkowo komenda ma też inny wpływ.

Edytowane przez DarkvTen

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przetestowałem cs na Non Steamie i działa bez zająknięcia więc wina leżała by ze strony steam?

Tak więc udało mi się zlikwidować te pieprzone "zacięcia". Oto co zrobiłem:

- Miałem steam zainstalowanego na dysku C: (ssd) a gry w tym cs trzymałem na D: (hdd).

- usunąłem steam, cs po czym zainstalowałem go na dysk D: wraz z cs'em.

- od tej pory wszystko śmiga jak należy. Tak więc wina leżała w rozdzieleniu steam oraz gier na różne dyski.

Dzięki za zainteresowanie i pomoc :)

Edytowane przez Lewy
Problem rozwiązany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony zgadzasz się na Warunki użytkowania, Polityka prywatności i Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę..